01
JUN
2016

Balkan Prayer Breakfast in Belgrade 27-29.5.2016.

BEOGRAD – Regionalni molitveni doručak, koji je okupio više od 200 ljudi iz sveta i regiona, kao i goste iz SAD, predvođene republikanskim kongresmenom Robertom Aderholtom i predstavnicima poslovne zajednice u SAD, održan je u subotu, 28. maja u Beogradu.

Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu, za ovaj događaj kaže da je to još jedna od inicijativa Srbije za regionalno pomirenje i produbljivanje odnosa sa državama u regionu i svetu, a okupio je i predstavnike politike, biznisa, nevladinog sektora.

Regionalnom molitvenom doručku, koji je organizovala Skupština Srbije, prisustvovali su i predstavnici nemačkog Bundestaga, kolege iz Austrije, predstavnici zemalja u regionu, među kojima i predsednik Federacije BiH Marinko Čavara, a da je planiran je da dođe i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, navodi Marinković.

Tema doručka je “Love your neighbour”, kaže Marinković i objašnjava da je cilj bolja saradnja između država regiona.

“Potpuno je svima jasno da bilo kakva nestabilnost jedne od zemalja na Zapadnom Balkanu može da dovede do velikih problema u celom regionu, tako da je Srbiji i svim zemljama u regionu od ključnog interesa da region bude stabilan”, naveo je Marinković.

To je, dodaje, i preduslov za dalji ekonomski razvoj, uspostavljanje boljih političkih i drugih odnosa.

U pripremi i organizovanju ovog događaja, kako kaže, radilo je nekoliko parlamentaraca iz Molitvene grupe pri parlamentu, a koji su u više navrata prisustvovali tradicionalnom Molitvenom doručku, koji svake godine u februaru u Vašingtonu organizuje predsednik SAD.